Brutărie - produse fără gluten
Comenzile pentru pâinea fără gluten se fac săptămânal, în fiecare zi de luni.
Farmacia ROUA vine in sprijinul pacientilor diagnosticati cu boala celiaca si persoanelor cu intoleranta la gluten, straduindu-se sa asigure produse de calitate si alimente sanatoase. Intotdeauna lucrurile simple, naturale, ne pot face viata mai frumoasa, mai echilibrata si ne pot aduce linistea sufleteasca. Tocmai din acest motiv, din dorinta de a crea un loc de unde clientii sa poata achizitiona produse speciale, adaptate dorintelor si nevoilor lor alimentare, dar si produse certificate fara gluten, sub marca ROUA functioneaza si Brutaria ROUA, care produce Pâinea fără gluten. Produsul este avizat de Directia de Sanatate Publica Bihor (Buletinul de Analize nr. 275/Alimente din 23.05.2019) și detine certificarea Institului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucuresti (Raportul de Incercare nr. 4778 din 13.09.2019), avand in compozitie urmatoarele ingrediente:
Amidon de porumb, faina de orez, amidon de tapioca, fibre vegetale (bambus, psyllium), faina integrala de orez, faina de linte, faina de chia, dextroza, hidroxipropilmetil celuloza, apa, drojdie, ulei vegetal, sare iodata, otet de orez.
Declaratie nutritionala/100g
Valoare energetica 227.8 kcal
Lipide 2.60g
din care Lipide saturate 1.00g
Carbohidrati 46.10g
din care Zaharuri 1.00g
Fibre 4.40g
Proteine 1.90g
Sare 0.70g
Boala celiaca si intoleranta la gluten: cauze, simptome, tratament
Glutenul
este o proteina aflata in grau, orz, secara, triticale si, in unele
cazuri, ovaz. Majoritatea persoanelor nu au niciun fel de probleme
legate de gluten, insa o parte dintre ele dezvolta o hipersensibilitate.
Trebuie clarificat de la inceput faptul ca boala celiaca (sau
celiachia) nu este acelasi lucru cu intoleranta la gluten, chiar daca
glutenul este factorul declansator comun pentru ambele conditii, iar
simptomele sunt similare. Diferenta consta in felul in care raspunde
sistemul imunitar la aceasta proteina prezenta in cereale.
Astfel,
in cazul persoanelor care sufera de boala celiaca, glutenul determina
sistemul imunitar sa-si atace propriile tesuturi, in speta vilozitatile
de la nivelul mucoasei intestinului subtire.
In cazul persoanelor
care sufera de intoleranta la gluten, sistemul imunitar ataca glutenul,
pe care il considera un invadator, prin inflamarea tesuturilor din
interiorul si exteriorul tractului digestiv, insa nu deterioreaza
intestinul subtire si, deci, nu impiedica absorbirea nutrientilor pentru
functionarea normala a organismului, asa cum o face boala celiaca.
Cauzele bolii celiace
Boala
celiaca este considerata o boala autoimuna, genetica, care poate fi
diagnosticata atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Practic, o
persoana poate trai multi ani fara aparitia simptomelor, boala celiaca
putandu-se manifesta dupa evenimente stresante sau majore (sarcina,
interventie chirurgicala, etc).
Cercetarile arata ca sunt doi
factori implicati in aparitia bolii celiace: factorul genetic si
glutenul. Dincolo de mostenirea genetica, stilul de viata si mediul pot
declansa boala celiaca. In general, persoanele care sufera de alte
afectiuni autoimune sau au rude de gradul 1 diagnosticate cu boala
celiaca au un risc ridicat de a fi diagnosticate cu boala celiaca.
Printre persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boala celiaca se numara
persoanele care sufera de diabet, sindromul Down si sindromul Turner.
In
ceea ce priveste al doilea factor, este posibil ca stilul modern de
viata, cu alimente modificate genetic, in care glutenul este prezent in
proportii mult mai mari decat in urma cu cateva zeci de ani, poate
explica cresterea numarului cazurilor de maladie celiaca.
Cauzele intolerantei la gluten
Cauzele
intolerantei la gluten nu sunt foarte clare, chiar daca la prima vedere
glutenul este factorul declansator principal. In 2011, cercetatorul
Alessio Fasano a publicat rezultatele unui studiu de reper in ceea ce
priveste intoleranta la gluten (denumita si intoleranta la gluten
non-celiaca sau hipersensibilitate la gluten), rezultate care indicau
glutenul ca fiind cauza acestei conditii. Acesta ar fi iritat intestinul
cauzand simptome asemanatoare bolii celiace, fara ca aceasta sa fie
declansata.
Simptomele bolii celiace si ale intolerantei la gluten
Simptomele
sunt variate si pot fi confundate cu cele manifestate in cazul altor
boli. Cel mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:
Simptome
intestinale - balonare si dureri abdominale, diaree cronica, materii
fecale urat mirositoare, flatulenta, apetit scazut.
Simptome la
nivelul oaselor, muschilor si pielii - dureri de oase si articulatii,
osteoporoza, crampe musculare, umflarea mainilor si picioarelor,
dermatita herpetiforma, acnee, piele uscata, caderea parului.
Simptome
comportamentale, cognitive si emotionale - deficit de atentie, atacuri
de panica, iritabilitate, depresie, anxietate, apatie.
Alte simptome -
respiratie urat mirositoare, probleme ale gingiilor si dintilor,
scadere in greutate, dezechilibre hormonale, tulburari menstruale,
arsuri la stomac, dureri de cap, insomnie.
Ce investigatii sunt necesare pentru diagnostic?
Pentru
ca simptomele celor doua afectiuni sunt aproape identice, stabilirea
unui diagnostic fara efectuarea unor teste medicale este aproape
imposibila. Intoleranta la gluten este o afectiune reala, fiind
recunoscuta relativ recent de comunitatea medicala ca o afectiune de
sine statatoare. Simptomele celor doua conditii pot fi confundate cu
cele ale sindromului de colon iritabil, ale anemiei prin carenta de
fier, ale diverticulitei sau ale sindromului de oboseala cronica, ceea
ce a impiedicat mult timp diagnosticarea lor corecta.
Analizele
pentru intoleranta la gluten si testele de sange sunt primii pasi in
diagnosticare pentru boala celiaca. Sunt doua tipuri de teste de sange
care pot fi recomandate, acestea fiind testele serologice si testele
genetice pentru antigenele leucocitare umane.
Diagnosticarea
pentru boala celiaca implica si o consultatie de specialitate, adica
gastroenterologica. Pentru diagnosticarea exacta a bolii celiace,
medicul specialist poate recomanda un set de analize medicale de
laborator, pe baza simptomelor pe care le resimte pacientul.
Procesul
de diagnosticare a bolii celiace poate include si necesitatea
efectuarii de endoscopii digestive superioare cu biopsii multiple.
Endoscopia poate evidentia functionarea esofagului, stomacului si a
duodenului, ajutand medicul specialist sa puna un diagnostic exact.
Netratata
la timp, boala celiaca poate duce la aparitia unor complicatii precum
osteoporoza, malnutritia si chiar infertilitatea. De aceea se recomanda
consultul de specialitate pentru diagnosticarea si tratamentul bolii
celiace in cel mai scurt timp de la observarea simptomelor.
Tratamentul bolii celiace si al intolerantei la gluten
In
prezent, singurul tratament pentru boala celiaca este respectarea unei
diete fara gluten care sa asigure aportul necesar de nutrienti
alimentari si de calorii. De asemenea, boala celiaca trebuie
monitorizata periodic prin efectuarea unor teste de sange si a unora
care sa identifice eventualele contaminari cu gluten.
Daca
pacientul sufera de boala celiaca si consuma un aliment care contine
gluten, sistemul imunitar va ataca intestinul subtire si va impiedica
absorbirea corecta a nutrientilor din alimente. De aceea, va trebui sa
evite absolut orice aliment care are in compozitie grau sau faina de
grau si orice aliment care contine secara, orz, grau dur, faina de
cartofi, faina graham, malt si gris. Dupa adoptarea dietei fara gluten,
intestinul subtire se va vindeca in cel mult cinci ani in cazul
adultilor si in cateva luni in cazul tinerilor. Ceea ce trebuie retinut
este faptul ca boala celiaca nu are niciun remediu. Dieta fara gluten
este cea mai eficienta forma de tratament, care functioneaza pentru o
mare parte a pacientilor.
Este foarte important ca, dupa primirea
diagnosticului de boala celiaca, pacientul sa mentina permanent dieta
fara gluten si sa revina periodic la consultul medical pentru a
monitoriza corespunzator afectiunea si pentru a tine sub observatie
eventualele complicatii.
Deoarece in cadrul dietei fara gluten
exista posibilitatea ca pacientul sa dezvolte intoleranta la lactoza,
este recomandat ca din alimentatie sa fie eliminate si produsele care
contin lapte sau derivate din lapte.
Pacientului ii pot fi
recomandate si vitamine, minerale in tratamentul bolii celiace. De
asemenea, pentru a monitoriza evolutia aceste boli, poate fi necesara
efectuarea de noi biopsii ale intestinului subtire.
In cazul
intolerantei la gluten, tratamentul este acelasi ca cel recomandat
pentru boala celiaca, singura diferenta fiind faptul ca in general nu
este necesara mentinerea acestuia intr-o maniera foarte stricta sau pe o
perioada la fel de lunga. Totusi, este nevoie ca afectiunea sa fie
diagnosticata corect inainte de a incepe dieta fara gluten.
Ce putem sa mancam?
Eliminarea
alimentelor care contin gluten poate parea o sarcina destul de
dificila, dar nu este tocmai asa. Exista foarte multe alimente
delicioase si sanatoase care nu contin gluten. Cea mai sanatoasa maniera
de a urma o dieta fara gluten este sa ne indreptam atentia asupra
grupurilor de alimente care nu contin gluten in mod natural. Aici
vorbim despre fructe, legume, nuci, iar pentru cei care nu sunt vegani,
lactate, carne si peste. Putem consuma chiar si germeni de grau sau de
orz, deoarece, la acest nivel, ele nu contin gluten – acesta se gaste in
bobul plantei ajunsa la maturitate. Dar aici trebuie sa fim foarte
atenti si la maniera de recoltare si prelucrare, deoarece riscul de
contaminare cu gluten este foarte mare.
Exista, de asemenea,
multe seminte naturale fara gluten pe care le putem savura intr-o
varietare de retete delicioase si sanatoase: orez, porumb, soia, sorg,
quinoa, mei, hrisca, amaranth, fasole, in, chia. Trebuie totusi sa fim
atenti, din nou, la procesul de recoltare si prelucrare. In mai toate
magazinele exista substitute sau alternative fara gluten pentru diverse
alimente. Este important sa citim atent etichetele si sa fim precauti,
deoarece multe produse pot parea lipsite de gluten dar nu sunt.
De
retinut este faptul ca, indiferent de optiunile prezente in magazine,
partea cruciala a unei diete fara gluten o constituie alimentele
proaspete, fructele si legumele neprocesate.
Dupa diagnosticarea cu
boala celiaca si urmarea unei diete fara gluten, instalarea senzatiei de
bine variaza de la persoana la persoana. Unii dintre noi ne vom simti
mai bine in doar cateva zile de dieta, iar altii pot vedea o ameliorare
mai treptat, in timp. Pentru ca afectiunea intestinala sa se vindece
complet, poate dura intre sase luni, pana la cinci ani, tinand aici cont
de varsta, severitatea leziunilor intestinului la diagnosticare si
starea generala de sanatate a organismului.